7 Ekim 2016 Cuma

MinGW Kurulumu

MinGW kurulumu yaparak cmd üzerinde C++ program kodlarınızı derleyebilirsiniz. Yapmanız gereken adımlar şu şekilde:

İlk önce mingw.org sitesine gidiniz. Sağ menünün üst tarafında bulunan Download Installer butonuna tıklayın. Açılan pencerede otomatik olarak sourceforge sitesinde setup dosyası download edilecektir.

Kuruluma başlamak için indirilen setup dosyasını çalıştırın.





Continue butonuna tıklayın ve karşınıza gelen ekrandan Install butonuna tıklayın ve yükleme işlemini başlatın. Yükleme işlemi bir kaç dakika sürebilir.


Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra Continue yaparak devam edin.


Yukarıdaki pencere karşımıza çıktıktan sonra sarı ile işaretlenmiş olan paketleri seçiniz ve Installation sekmesinden gerekli paketleri yüklemek için Apply butonuna tıklayın.


Karşımıza bu ekran çıktığında artık kurulumu tamamlamak için Close butonuna tıklayın.

Buraya kadar her şey tamam. Ancak cmd üzerinden ancak MinGW'nin kurulu olduğu dizin içersindeki bin klasörü içerisinde ki dosyalar derlenebilir. Bu konu dışındaki dosyaları cmd üzerinde derleyemeyiz. Her hangi bir konumda olan C++ dosyasını derlemek için aşağıdaki ayarları yapmamız gerek.

İlk önce Bilgisayar klasörünü bulup sağ click > özellikler yolunu izliyoruz. Karşımıza çıkan ekrandan Gelişmiş Sistem Ayarları bağlantısından ilerliyoruz.



Karşınıza çıkan pencereden Ortam Değişkenleri butonuna tıklayın.


Kullanıcı değişkenleri kısmından PATH'i seçin ve siyah çizgili dikdörtgen içerisindeki Düzenle butonuna tıklayın.


Karşınıza çıkan pencereden Yeni butonuna tıklayın ve yazılacak kısma C:\MinGW\bin\ yolunu yazıp işlemi tamamlamak için Tamam butonuna tıklayın.

Daha sonra cmd çalıştırın ve komut satırına g++ yazıp çalıştırın. Eğer karşınıza aşağıdaki gibi fatal error: hatası veriyorsa kurulum başarı ile tamamlanmıştır.

Deneme amaçlı ilk programımızı yazıp cmd üzerinde derlemeye çalışalım.

Aşağıdaki gibi bir C++ programı yazdım ve bu programı program.cpp olarak Masaüstüne kaydettim.

#include <iostream>
using namespace std;

int main(){
cout << "selam!";
cin.get();
return 0;
}

İlk önce program kodlarını kaydettiğim masaüstüne ulaşıyorum. Daha sonrasında program kodlarının derlenmesi için gerekli kodları yazıyorum. Program derlendikten sonra program ismini tekrar girip programı çalıştırıyorum. Resimde olduğu gibi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder