8 Ekim 2016 Cumartesi

ASP.NET MVC Dosya Yapısı

ASP.NET MVC projesinin Visual Studio'da oluşturduğumuzda ekranın sağ tarafından projenin dosya yapısı görülür. Dosya yapısını bu yazıda inceleyeceğiz.


App_Data 

App_Data klasörü içeriğinde LocalDB gibi uygulama veri dosyalarını, .mdf dosyalarını, .xml dosyalarını bulundurur. IIS, App_Data dosyalarında asla bulunmaz.


App_Start

App_Start, uygulama başladığında çalışacak olan sınıf dosyalarını içerir. Genellikle bu dosya içerisinde AuthConfig.cs, BundleConfig.cs, FilterConfig.cs, RouteConfig.cs vb. yapılandırma(config) dosyaları bulunur. MVC 5'te otomatik olarak dahil edilen dosyalar ise BundleConfig.cs, FilterConfig.cs ve RouteConfig.cs dosyalarıdır. Bu dosyaları ileri ki yazılarda inceleyeceğiz.


Content

Content dosyası css dosyaları, resim dosyası ve icon dosyaları gibi statik dosyaları içerir. MVC 5 uygulamasında bootstrap.css, bootstrap.min.css, Site.css dosyaları dahildir.


Controllers

Controllers klasörü sınıf dosyaları için denetleyiciler içerir. Controllers kullanıcının isteğini görür ve geri dönüş yapar. Controller dosyalarının isminin sonu mutlaka "Controller" ile bitmelidir. Örnek olarak İletisimController. Controller konusunu sonraki yazıda inceleyeceğiz.

fonts

fonts klasörü, özel yazı tipi dosyalarını içerir.


Models

Models klasörü model sınıf(class) dosyalarını içerir. Uygulama verilerinin hangi uygulama tarafından kullanılacağı gibi public properties dosyaları dahildir.


Scripts

Scripts klasörü içerisinde uygulama için JavaScript ve VBscript gibi dosyalar bulunur. MVC 5 modelinde aşağıdaki resimde görülen dosyalar otomatik olarak bulunmaktadır.



Views

Views klasörü içinde uygulamanın HTML dosyaları bulunur. Genel olarak içerisinde HTML, C# ve VB.net kodları olan .cshtml dosyalarının barındırır.

Views klasörü içerisinde her controller için ayrı bir klasör vardır. Örnek vermemiz gerekirse HomeController tarafından işlenecek tüm .cshtml dosyaları Views > Home klasörü içerisinde olacaktır.



Ayrıca MVC projesi aşağıdaki yapılandırma (config) dosyalarını içerir.

Global.asax

Global.asax, uygulama düzeyinde çalışan olaylar için kullanılan Session_End Application_BeginRequest, Application_Start, Application_Error, session_start gibi kodları yazmak için izin verir.


Packages.config

Packages.config NuGet tarafından yönetilen dosya paketlerini ve sürümlerini yüklenmesi için vardır.


Web.config

Web.config dosyası uygulama düzeyinde yapılandırmaları içerir.

1 yorum: