ASP.NET MVC projesinin Visual Studio'da oluşturduğumuzda ekranın sağ tarafından projenin dosya yapısı görülür. Dosya yapısını bu yazıda inceleyeceğiz.
App_Data
App_Data klasörü içeriğinde LocalDB gibi uygulama veri dosyalarını, .mdf dosyalarını, .xml dosyalarını bulundurur. IIS, App_Data dosyalarında asla bulunmaz.
App_Start
App_Start, uygulama başladığında çalışacak olan sınıf dosyalarını içerir. Genellikle bu dosya içerisinde AuthConfig.cs, BundleConfig.cs, FilterConfig.cs, RouteConfig.cs vb. yapılandırma(config) dosyaları bulunur. MVC 5'te otomatik olarak dahil edilen dosyalar ise BundleConfig.cs, FilterConfig.cs ve RouteConfig.cs dosyalarıdır. Bu dosyaları ileri ki yazılarda inceleyeceğiz.
Content
Content dosyası css dosyaları, resim dosyası ve icon dosyaları gibi statik dosyaları içerir. MVC 5 uygulamasında bootstrap.css, bootstrap.min.css, Site.css dosyaları dahildir.
Controllers
Controllers klasörü sınıf dosyaları için denetleyiciler içerir. Controllers kullanıcının isteğini görür ve geri dönüş yapar. Controller dosyalarının isminin sonu mutlaka "Controller" ile bitmelidir. Örnek olarak İletisimController. Controller konusunu sonraki yazıda inceleyeceğiz.
fonts
fonts klasörü, özel yazı tipi dosyalarını içerir.
Models
Models klasörü model sınıf(class) dosyalarını içerir. Uygulama verilerinin hangi uygulama tarafından kullanılacağı gibi public properties dosyaları dahildir.
Scripts
Scripts klasörü içerisinde uygulama için JavaScript ve VBscript gibi dosyalar bulunur. MVC 5 modelinde aşağıdaki resimde görülen dosyalar otomatik olarak bulunmaktadır.
Views
Views klasörü içinde uygulamanın HTML dosyaları bulunur. Genel olarak içerisinde HTML, C# ve VB.net kodları olan .cshtml dosyalarının barındırır.
Views klasörü içerisinde her controller için ayrı bir klasör vardır. Örnek vermemiz gerekirse HomeController tarafından işlenecek tüm .cshtml dosyaları Views > Home klasörü içerisinde olacaktır.
Global.asax
Global.asax, uygulama düzeyinde çalışan olaylar için kullanılan Session_End Application_BeginRequest, Application_Start, Application_Error, session_start gibi kodları yazmak için izin verir.
Packages.config
Packages.config NuGet tarafından yönetilen dosya paketlerini ve sürümlerini yüklenmesi için vardır.
Web.config
Web.config dosyası uygulama düzeyinde yapılandırmaları içerir.
benim için çok yararlı oldu teşekkürler
YanıtlaSil